Terugblik Verlichtingsweek 2024

Tijdens de Verlichtingsweek werden de iconische molens op een betoverende manier verlicht, wat resulteerde in een adembenemend spektakel dat veel bezoekers aantrok. Het was een feest voor het oog en bood een uniek perspectief op het UNESCO Werelderfgoed. We kijken vol trots terug op een succesvolle week met veel nieuwe activiteiten.

Lichtjes Cruise met Koninklijke Spido BV.  
Een bijzonder succes was de samenwerking met Koninklijke Spido BV. Meer dan 300 gasten hebben genoten van een nieuw arrangement: De Lichtjes Cruise. Aan boord van de James Cook genoten de gasten van een heerlijk diner terwijl ze vanuit Rotterdam naar UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk voeren. Bij aankomst bewonderden ze de verlichte molens vanaf onze rondvaartboten. De avond werd vervolgens afgesloten met een smakelijk dessert tijdens de terugvaart naar Rotterdam.

Fotografieworkshop met Marijn Heuts
De jaarlijkse fotografieworkshop onder leiding van topfotograaf Marijn Heuts heeft er wederom voor gezorgd dat de deelnemers met een goed gevuld portfolio huiswaarts zijn gekeerd. Ondanks de regenachtige dinsdag hebben we prachtige foto’s voorbij zien komen!

Kayaktochten en Supavond
Op woensdag en donderdag verzorgde Kanocentrum Waterwaard voor de tweede keer prachtige kayaktochten. Hoewel de tochten snel uitverkocht waren, kon een extra groep dankzij de flexibiliteit van Wilma alsnog genieten van het serene Werelderfgoed vanaf het water. Daarnaast organiseerde Samen Suppen op donderdag een supavond waarbij meer dan 200 suppers vanuit Alblasserdam naar Kinderdijk peddelden. Het was een schitterend gezicht op het water en we kijken ernaar uit hen volgend jaar weer te verwelkomen.

Borrelboot met Tourist Info Kinderdijk
Een nieuw hoogtepunt was de “borrelboot”, een samenwerking met Tourist Info Kinderdijk, die bezoekers een extra beleving bood: borrelen, gezelligheid, muziek én de verlichte molens. Deze rondvaart van een uur was een groot succes en zorgde voor lovende reacties!

Molenmarkt
Op vrijdag werd de Molenmarkt in het dorp Kinderdijk druk bezocht door zowel lokale bewoners als toeristen. Veel bezoekers kwamen ook een kijkje nemen bij de verlichte molens, wat te zien was aan de lange rijen bij onze nieuwe eetkramen op ons terras bij het Bezoekerscentrum. De churros, verlichte suikerspin, patat en snacks vlogen als warme hapjes over de toonbank. De eetkramen waren de hele week geopend met woensdagavond een gezellige Kinderdijkse Kater avond. Daarnaast voeren net als voorgaande jaren de rondvaartboten elke avond en zorgden voor een betoverende ervaring, waarbij de schittering van de molens prachtig over het water weerkaatste.

Fotograaf: Tijmen Kielen

Foto: Samen Suppen

Koninklijke Spido BV. - Fotograaf: Tijmen Kielen

Fop Smit Tourist Info Kinderdijk - Fotograaf: Ingrid Koppelaar

Eetkramen terras Bezoekerscentrum - Fotograaf: Peter-Jan van Steenbergen

Winactie 'Slapen in de molen' - Fotograaf: Diana Bolder

Winactie ‘Slapen in de molen’

Tijdens de Verlichtingsweek kon iedereen meedoen met onze winactie ‘Slapen in de molen’. Met veel plezier hebben wij gisteren de winnares bekend gemaakt: Diana Bolder! Zij heeft een overnachting voor twee personen gewonnen in de bijzondere Delfts Blauwe molenkamer bij “Slapen in de Molen” in Arkel, ter waarde van €185. Van harte gefeliciteerd, Diana!

Diana krijgt de unieke kans om te overnachten in één van de meest markante werktuigen uit de Alblasserwaard: de Jan van Arkel, een prachtige korenmolen die al sinds 1852 draait in het kleine dorpje Arkel. De molen biedt een schitterend uitzicht over het Merwedekanaal, waar je de boten voorbij ziet varen. Onder de omloop van de molen bevinden zich de sfeervolle hotelkamers, elk uniek en met oog voor detail ingericht.

Hoewel de molen niet tot het Werelderfgoed behoort, ligt hij op slechts 30 minuten rijden van de wereldberoemde molens van Kinderdijk. Een perfecte combinatie van rust, historie en charme.

Heb jij ook altijd al eens willen slapen in een molen? “Slapen in de Molen” biedt een unieke ervaring die je niet mag missen. Bezoek Arkel, ontdek de rijke geschiedenis en geniet van een onvergetelijke overnachting in de Jan van Arkel molen.

Diana Bolder - Winnares winactie 'Slapen in de molen'.

Dankwoord

Hartelijk dank aan iedereen die dit jaar opnieuw heeft bijgedragen aan het succes van de Verlichtingsweek, met een speciale dank aan de vrijwilligers en medewerkers!

We kijken uit naar volgend jaar, wanneer de Verlichtingsweek van 1 tot en met 6 september 2025 plaatsvindt, en hopen op mooie (nieuwe) activiteiten en vruchtbare samenwerkingen.

De auteur

Lisette Haneveer

Lisette Haneveer

Allround Marketeer

lisettehaneveer@molenskinderdijk.nl