Dordrecht

Geschiedenis komt tot leven in de stad van duizend monumenten!

In het oude stadshart van Dordrecht wandel je tussen de stille getuigen van een roemrijk verleden. De monumentale gevels ademen de sfeer van een glorieuze handelsstad. De Grote Kerk, het Hof van Holland en de historische havens vertellen over de eerste stad van Holland, haar handelaars, en de rivieren die haar rijkdom brachten.

 

Nauw verbonden met Kinderdijk

Dordrecht is letterlijk en figuurlijk nauw verbonden met Kinderdijk. Als je in Kinderdijk op bezoek bent mag je deze parel van de Drechtsteden eigenlijk niet missen. Vanaf de molens fiets je er in drie kwartier naartoe, dus dit is een gouden combinatie met een bezoek aan ons Werelderfgoed! Ook per Waterbus ben je er zo, en nog leuk en voordelig ook met onze combinatietickets, maar ook met buslijn 93 van Arriva sta je in een mum van tijd in hartje Dordrecht!

 

De oudste stad van Holland

Dordrecht was eeuwenlang het kloppende hart van Holland. Al in het jaar 1220 verleende Graaf Willem I het stadrecht aan de bewoners van wat toen een snelgroeiend dorp aan de rivier was. De rivier bracht schepen langs deze eerste stad van het Hollandse land, en omdat de inwoners het zogenaamde stapelrecht hadden gekregen, moesten alle handelsschepen die hier langs voeren een belasting betalen. De schatkisten vulden zich snel en het stadje groeide uit tot een echt handelscentrum, waar monumentale kerken, statige pakhuizen en grandioze koopmanswoningen als paddenstoelen uit de grond schoten.

 

Een knooppunt in de Nederlandse geschiedenis

Achter de hoge Dordtse stadsmuren verzamelde zich steeds meer politieke macht, en in 1572 besloten de heren van twaalf Hollandse steden hier in het geheim om de wapens op te nemen tegen de Spaanse onderdrukkers. Vanuit het Dordtse Hof van Holland kreeg Willem van Oranje, de grondlegger van het huidige Nederland, genoeg geld om een leger te vormen en zo Nederland te bevrijden van de Spanjaarden.

 

Diepe historische wortels

Ook op religieus gebied werd hier geschiedenis geschreven. In 1618 kwam hier de Synode van Dordrecht bijeen, om een einde te maken aan de ruzies binnen de verschillende takken van de protestantse kerk, een machtige pijler van de Hollandse cultuur. Ook is Dordrecht de geboortestad van Johan en Cornelis de Witt, sleutelfiguren in de geschiedenis van de Nederlandse staat. De historische lading van de oude stad gonst nog altijd door de straten en langs de oude havenkades van Dordrecht.

 

Duizend monumenten in één stad

Struin op je gemak door het stadscentrum, met verrassende winkeltjes achter eeuwenoude Hollandse gevels. Geniet van het uitzicht over de rivieren vanaf het Groothoofd, bezoek boeiende musea, of verwen jezelf in de vele cafés en restaurants die de stad rijk is. Probeer de tel niet kwijt te raken terwijl je de meer dan duizend monumenten van Dordrecht ontdekt. Of ga op zoek naar bevers en andere natuurschatten in de uitgestrekte moerasgebieden van de Biesbosch, de unieke achtertuin van Dordrecht. In één dagje beleef je zo de hele Waterdriehoek: Kinderdijk, Dordrecht en de Biesbosch – drie unieke plekken in één! Vanuit Kinderdijk ben je er in een mum van tijd, en vanuit Dordrecht stap je zo op de Waterbus die je via een prachtige riviertocht tot midden in Rotterdam brengt!