HET GEBIED

De Omgeving

Hoe groot en mooi ze ook zijn, de molens van Kinderdijk zijn maar een onderdeel van een veel groter geheel. De polders en het waterland van Zuid-Holland zijn een heerlijk decor voor de mooiste picknick, wandeling, boottocht, of fietstocht met het hele gezin.

Maak een tijdreis over de zeebodem

De omgeving van Kinderdijk is een fantastische plek voor een dagje uit in de natuur en cultuur van Zuid-Holland. Het gebied is onderdeel van de mooiste fiets- en wandelroutes van Nederland, en terecht! Vanaf de molens en gemalen fiets je genietend langs de dijken en door de polders, dwars door het Groene Hart met haar romantische dorpjes, historische vestingstadjes en de bruisende binnensteden van Dordrecht en Rotterdam. Reis in je wandelschoenen of op je fiets over de bodem van de zee, eeuwen terug door de tijd – en dat allemaal in één ontspannen dagje op stap.

 

Perfect startpunt voor dagtrips

Omdat in het oude Hollandse landschap alle bezienswaardigheden zo dicht bij elkaar liggen, is Kinderdijk het perfecte startpunt voor een dagtrip door de streek. Andersom zijn er genoeg routes die naar Kinderdijk leiden vanuit de machtige historische Drechtsteden van de Randstad, het bruisende stadsleven van Rotterdam, de boomgaarden van de Betuwe, of de unieke natuur van de Biesbosch bij Dordrecht. Met de molens van Kinderdijk als start of aankomstpunt maak je zo de allermooiste dagtochten door, in en langs de natuurlijke en culturele rijkdommen van dit compleet unieke Hollandse landschap.

Ontdek het oude Holland van heel dichtbij op de fiets, te voet, of per boot!

Beleef een historisch Hollands landschap

In en om Kinderdijk is heel veel te beleven en te genieten in de vrije natuur van het polderlandschap. Uitgestrekte groengebieden bieden prachtige vergezichten met indrukwekkende Hollandse wolkenluchten, terwijl het riet fluistert langs de sloten en vaarten en de ritselende wilgentakken en populierenblaadjes meewuiven op de bries die de molens in beweging houdt.

ACHTERGROND

Getekend door het water

Eigenlijk zou de hele streek rond Kinderdijk werelderfgoed moeten zijn. De molens en gemalen zijn een onderdeel van een groter geheel, waarin water de verbindende schakel is tussen de steden, dorpen en polders rond de Alblasserwaard. Fiets, wandel of vaar het gebied in en kijk om je heen. Zo zie je bijvoorbeeld dat veel van de oude dorpen zijn gebouwd op zogenaamde donken, heuvels in het vlakke polderlandschap. Toen het water hier nog de baas was konden de mensen bij overstromingen naar de donken vluchten. Begraafplaatsen werden bijvoorbeeld op deze donken aangelegd, zodat het water de overledenen niet zomaar naar zee weg kon spoelen…

De fiets, de boot, of je wandelschoenen

De Alblasserwaard en het verdere gebied rondom Kinderdijk hebben een lange en rijke geschiedenis achter de rug. Hier voel je, zie je en proef je hoe Holland eeuwen geleden moet zijn geweest. Pak de fiets, de boot, of je wandelschoenen voor een heerlijk dagje in de uitgestrekte natuur van het polderland, want vanuit Kinderdijk maak je de meest fantastische dagtochten te maken voor jong en oud.

 

Fietsroutes en wandelpaden door molenland

Alles ligt dicht bij elkaar en is verbonden door uitstekende fietspaden en wandelroutes, maar ook per auto, bus, of trein en zelfs met de Waterbus en Watertaxi zijn alle pareltjes van het Hollandse landschap prima te bereiken. Dit is waterland, dit is molenland – dit is Nederland op z’n allermooist, klaar om door de hele wereld ontdekt te worden!

Eeuwenoud

Een landschap gevormd door de strijd tegen het water.

Al bijna duizend jaar slim met water

Nederland kijkt met trots terug op een lange samenwerking met het water. Net als een groot deel van het land ligt Kinderdijk onder de zeespiegel. Als we de natuur hier haar gang lieten gaan, dan zou half Nederland onder water staan. Door de eeuwen heen moesten de bewoners van die gebieden slimme oplossingen vinden om rampen te voorkomen.

Nederlanders zijn altijd afhankelijk van het water geweest, voor landbouw, handel en transport bijvoorbeeld. Daarom zijn we al eeuwen bezig om respectvol en verstandig met al ons water om te gaan. Onze dijken en molens zijn niet voor niets wereldberoemd. Nu het klimaat verandert en de zeespiegel verder zal stijgen zien steeds meer mensen dat onze watertraditie een belangrijk hoofdstuk in het verhaal van de mensheid is. Hoog tijd dus om zelf eens een dag op avontuur te gaan tussen de eeuwenoude molens van Kinderdijk!