HET VERHAAL

UNESCO Werelderfgoed

Al eeuwenlang gaan de Nederlanders slim om met het water dat ze aan alle kanten omringt. De duurzame samenwerking tussen natuur en techniek in de polders van Kinderdijk is zo uniek en waardevol, dat het hele gebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt. Zo kan ook in de toekomst de hele wereld komen beleven wat we hier samen hebben bereikt!

Werelderfgoed sinds 1997

Een molencomplex zoals in Kinderdijk vind je nergens anders ter wereld. Het ingenieuze systeem van molens en gemalen houdt de grond hier al eeuwen droog, in een constante strijd tussen menselijke slimheid en de kracht van het water. Vanuit alle windstreken komen bezoekers dit unieke stuk geschiedenis zelf beleven. Omdat Kinderdijk een monument van de menselijke geschiedenis is, staan we sinds 1997 officieel op de UNESCO Werelderfgoedlijst, schouder aan schouder met de beroemdste en bijzonderste gebouwen en plaatsen op aarde. Zo wordt het verhaal van Kinderdijk opgenomen in de wereldgeschiedenis, veilig bewaard voor de volgende generaties.

ACHTERGROND

In de woorden van UNESCO

Dit zegt UNESCO over ons: “Het netwerk van negentien windmolens in Kinderdijk-Elshout toont de indrukwekkende bijdrage die de Nederlanders hebben geleverd aan de technologie om water onder controle te houden. In de middeleeuwen begon men met de bouw van waterwerken – nodig voor de afwatering van landbouwgrond en dorpen – en tot op vandaag gaat dit door. Het gebied toont alle typische kenmerken die samenhangen met deze technologie – dijken, reservoirs, pompstations, administratieve gebouwen en de 19 prachtig bewaard gebleven windmolens.”

UNESCO
De Overwaard van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk

Nederland kijkt met trots terug op een lange samenwerking met het water. Kinderdijk ligt onder de zeespiegel. Als we de natuur haar gang laten gaan zou ruim een kwart van Nederland onder water staan en 60 procent door het water worden bedreigd. Door de eeuwen heen moesten de bewoners van die gebieden slimme oplossingen vinden om rampen te voorkomen.

 

 

Nederlanders zijn altijd afhankelijk van het water geweest

Nederlanders zijn altijd afhankelijk van het water geweest. Bijvoorbeeld voor landbouw, handel en transport. Daarom zijn we al eeuwen bezig om respectvol en verstandig met al ons water om te gaan. Onze watertraditie is een belangrijk hoofdstuk in het verhaal van de mensheid. Hoog tijd dus om zelf eens een dag op avontuur te gaan tussen de eeuwenoude molens van Kinderdijk!

Hoe wordt iets Werelderfgoed?

Van erfgoed naar Werelderfgoed is een lange procedure en kan wel 15 jaar duren. En de procedure blijft tot het einde spannend. Op de poster van Werelderfgoed Nederland zie je precies welke stappen er allemaal worden genomen.

Dertien Nederlandse Werelderfgoederen

Naast Kinderdijk telt Nederland nog twaalf werelderfgoederen: Schokland en omgeving, Willemstad Curaçao, ir. D.F. Woudagemaal, Droogmakerij de Beemster, Rietveld Schröderhuis, Waddenzee, Grachtengordel Amsterdam, de Van Nellefabriek, de Hollandse Waterlinies, Koloniën van Weldadigheid, de Neder-Germaanse Limes en het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium.

Bezoek je binnenkort ons Werelderfgoed? Onze winteropeningstijden zijn ingegaan. Dat houdt in dat we van 10.30 tot 16.00 uur geopend zijn.