Diverse lezingen

In het kader van 25 jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst worden er op zaterdag 25 maart diverse lezingen gegeven. Kom meer te weten over onder andere het natura-2000 gebied, de rietcultuur of het plan van 38 molens. Hieronder een overzicht van alle sprekers en de mogelijkheid tot inschrijven voor een lezing.

NATUUR- EN VOGELWACHT

Richard Slagboom

Richard Slagboom is vrijwilliger bij de Natuur- en Vogelwacht en al ruim twee decennia fanatiek natuurliefhebber en erg betrokken bij natuurbescherming in de polders van de Alblasserwaard. Tijdens zijn lezingen deelt hij zijn kennis over het Natura-2000 gebied en gaat hij dieper in op onderwerpen als de polder, het rietland en het rietmoeras.

Bestel je tickets
Molencomplex Kinderdijk-Elshout

HISTORISCHE VERENIGING WEST ALBLASSERWAARD

Willem Jan Nederlof

De lezing van Willem Jan bestaat uit twee delen. Voor de pauze wordt er aandacht geschonken aan het dorp Kinderdijk. Hoe komt het dorp aan zijn naam? Wat was het plan met 38 molens? En na de pauze wordt de focus verlegd op de polder Nieuw-Lekkerland. Hoe werd de polder vanaf de Middeleeuwen bestuurd? Wat is de verhouding tussen de waterschappen Over- en Nederwaard en buurman Streefkerk? Dit en nog veel meer kom je te weten tijdens deze lezing.

Bestel je tickets

MOLENAAR WERELDERFGOED KINDERDIJK

Aart van Krimpen

Aart vertelt over het ontstaan van de rietcultuur in de periode 1800 en 1950. Welke werkwijze gebruikte de molenaar en hoe werd het riet gebruikt en geoogst. Hiervoor werden speciale gereedschappen en werktuigen gebruikt. De lezing eindigt met de bloeitijd en ondergang van de rietcultuur.

Bestel je tickets

DE MOLENAAR VERTELT…

Aad Schouten

Waterhuishouding houdt ons allemaal bezig. Zeker in een gebied als de Alblasserwaard is het van belang dat dit op peil wordt gehouden. Molenaar Aad Schouten vertelt je tijdens zijn lezing meer over de waterhuishouding in de Alblasserwaard.
Zijn tweede lezing gaat over het molenaarsvak. Dat kan je natuurlijk het beste horen van een beroepsmolenaar!

Bestel je tickets

De lezingen vinden plaats op diverse locaties in het Werelderfgoed. Hier ontvang je na aanmelding meer informatie over.