Zaterdag 9 september

Open Monumentendag

De landelijke Open Monumentendagen zijn een jaarlijks terugkerend feestje voor alle Nederlanders. Door het hele land geven de meest bijzondere plekken hun geheimen bloot. Ook Werelderfgoed Kinderdijk zet zijn beste beentje voor om te laten zien waar de Nederlandse geschiedenis om draait.

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat wordt gevierd door het thema ‘Levend erfgoed’ te koppelen aan Open Monumentendag. We kunnen immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – omschrijven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Dit immateriële erfgoed is – anders dan de stenen van een monument – voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar.  

Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar maken wij dit jaar nóg zichtbaarder tijdens Open Monumentendag. Op zaterdag 9 september ben je van harte uitgenodigd om dit van dichtbij te mogen meemaken. 

Arrangement Museummolen Overwaard

Ervaar de charme van het verleden tijdens dit exclusieve arrangement van 75 minuten. Stap aan boord van onze rondvaartboot voor een onvergetelijke reis  door Kinderdijk, bekend om zijn negentien adembenemende windmolens die al 25 jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Laat je betoveren door het historische landschap terwijl je vaart en geniet van een bezoek aan de iconische Museummolen Overwaard, waar je de molenmechanismen ontdekt en in contact komt met de molenaar en molenmaker. Een deskundige gids vergezelt je tijdens de reis, delend inzicht in de geschiedenis en cultuur van dit bijzondere gebied.

.

Dit arrangement is gratis op inschrijving, maar wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt per tijdslot.

.

Datum: zaterdag 9 september

Tijdsloten: 10:00, 11:30, 13:30 uur

Unieke locatie: Museummolen Overwaard

 

Inschrijven

Het Waardhuis

In het Waardhuis kon het college in tijden van gevaar, bij dreigingen van dijkdoorbraken en overstromingen, maatregelen treffen ter voorkoming van deze rampen. Aan de dijkzijde bevindt zich de toegangsdeur, die een prachtige omlijsting heeft, waarop ook de kleurrijke wapens van de leden van het bestuurscollege van de Overwaard in 1775 zijn aangebracht. Het Waardhuis bezit een kostbare verzameling schitterend gegraveerde pronkglazen van de heemraden, waarvan de Hensbeker van de Overwaard de bekendste is.
.
Vanaf 10.00 tot 15.30 uur wordt er een gratis rondleiding gegeven met deskundig uitleg over de geschiedenis en het gebruik van het Waardhuis. De rondleiding duurt ongeveer 30 minuten.

Inschrijven

Molen maaldag

Vandaag is het niet alleen Open Monumentendag, maar ook molen maaldag! Bij voldoende wind zijn er zoveel mogelijk molens in gebruik.
De reden dat de molen maaldagen worden georganiseerd is om een periode lang alle molens gestructureerd en tegelijk te laten malen.  Het is elk jaar weer een mooi gezicht om zoveel mogelijk molens te zien malen op hetzelfde moment. De minimale windkracht die nodig is om een molen in zijn werk te zetten, en om de molen maaldagen door te laten gaan, is vanaf windkracht 2-3.

Maak er een dagje uit van…

Wist je dat het vandaag ook de laatste dag is van de Verlichtingsweek?

De molens lichten op als bakens in de duisternis, omdat we ze alle negentien letterlijk in de schijnwerpers zetten. Kom de sfeer proeven, want zo’n prachtig schouwspel zie en beleef je nergens anders ter wereld.