Cruiser Vos & zn. terug in Kinderdijk

Na maanden van zorgvuldige restauratie in de scheepswerf Schlieker & Zonen B.V. te Dordrecht, is de ruim 100 jaar oude Cruiser Vos & zn. teruggekeerd naar de wateren van de Lage Boezem van de Overwaard.

Volledig elektrisch

De omvangrijke renovatie heeft de Cruiser Vos & zn. naar een nieuw tijdperk getild. Het verouderde dieselaggregaat heeft plaatsgemaakt voor vijf moderne accupakketten en de stuurhut heeft een complete metamorfose ondergaan. Verder maakte de ‘salon’ op het achterdek plaats voor een uitnodigend dek met comfortabele bankjes en een zonnedak. Daarnaast is er nu een boegschroef geïnstalleerd voor een betere manoeuvreerbaarheid.

 

Betrokken vrijwilligers

Arie Steehouwer, vanuit Werelderfgoed Kinderdijk nauw betrokken bij de renovatie, is enthousiast over de vernieuwingen. Zo benadrukt hij dat de Cruiser Vos & zn. nu volledig elektrisch wordt aangedreven, passend bij ons Werelderfgoed. Samenwerking met vrijwilligers en leveranciers speelden een belangrijke rol in elk stadium van het renovatieproces. Dit varieerde van het ontmantelen van de houten bovenbouw tot het gedetailleerd inspecteren van de voortgang door ervaren technici. Het schilderwerk is verzorgd door een groepje vrijwilligers. De stuurhut en het hekwerk van de gerestaureerde Cruiser hebben nu dezelfde elegante kleurstelling als de Hopper Beatrix in ons Werelderfgoed, terwijl de boeg een stijlvolle zwarte tint met een kenmerkende blauwe rand heeft gekregen.

Terugkeer van de Cruiser in Kinderdijk

Cruiser rondvaartboot terug in Kinderdijk
Cruiser rondvaartboot terug in Kinderdijk
Cruiser rondvaartboot terug in Kinderdijk

Samenwerkingen

Met de inzet van onze toegewijde vrijwilligers en van partners als scheepswerf Schlieker en Gebr. Hoek B.V. is de Cruiser Vos & zn. na renovatie weer in topconditie. Het schip zal nu nog vele jaren stijlvol de wateren doorcruisen en bezoekers een prachtig uitzicht op onze molens bieden!

Jantina uit het water

Op de dag van de te water lating van de Vos & zn. in Kinderdijk, is ook het beurtschip, de Jantina, uit het water gehaald. Dit voor wat klein onderhoud en de verplichte keuring van het 129 jaar oude schip.

Jantina rondvaartboot uit het water

De auteur

Lisanne Vermaas

Lisanne Vermaas

Allround Marketeer

lisannevermaas@molenskinderdijk.nl