Verandering in de kleurstelling van onze molens

Om de rijke geschiedenis van Kinderdijk te behouden, worden de Nederwaard molens, net als de Overwaard molens, teruggebracht naar de kleurstelling van toen ze voor het laatst in bedrijf waren. Dit opmerkelijke project brengt niet alleen de fascinerende geschiedenis van onze iconische molens tot leven, het laat ook zien dat de molens echte sobere werktuigen waren.

De molens van de Nederwaard in Kinderdijk hadden rondom het wiekenkruis lange tijd een prachtig kleurrijk schilderwerk, groen met witte randen. Echter, de afgelopen periode is dit veranderd door nieuw schilderwerk aan de vierde en vijfde molen van de Nederwaard. Deze molens hebben nu een nieuwe, wat meer ingetogen, kleurstelling gekregen. De keuze voor deze nieuwe kleurstelling is alleen niet zomaar gemaakt!

Waarom zwart?

Voor het schilderen van de molens, is grondig onderzoek gedaan naar de kleurstelling tijdens hun laatste operationele fase, ofwel de laatste jaren voor ze definitief buiten bedrijf werden gesteld. Dit onderzoek is in samenwerking met de experts van onze partner AkzoNobel uitgevoerd aan de hand van een uitgebreide collectie oude foto’s en historische documenten. Door te kiezen voor de periode waarin de molen voor het laatst in bedrijf was, kunnen we de gehele evolutie van deze werktuigen laten zien. Ook is de oorspronkelijke kleurstelling uit de 18e eeuw niet goed genoeg meer te achterhalen. Het herstellen van het beeld van de laatste bedrijfsfase is dus het meest nauwkeurig te reconstrueren vanwege de beschikbaarheid van meer bronnenmateriaal. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat de molens vroeger niet zo kleurrijk waren als ze nu zijn, maar een meer sobere en doelmatige uitstraling hadden.

Dienstwoningen

De nieuwe (of eigenlijk oude) kleurstelling van de molens herinnert bezoekers eraan dat deze stoere werktuigen dienst deden als woningen voor de molenaars en dat hun functie cruciaal was voor de waterbeheersing in dit laaggelegen land. Dit project is niet alleen een eerbetoon aan het verleden, maar biedt bezoekers ook de kans om een dieper begrip te krijgen van de rol die deze molens hebben gespeeld in de Nederlandse geschiedenis.

“Een van de belangrijkste doelen van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk is het behouden van het historische verhaal van dit unieke stukje Nederland,” zegt Jan-Willem de Winter, Manager Erfgoed en Beheer bij UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. “En dat moet in elk detail terugkomen. De molens waren eenvoudig geschilderd als werktuigen, terwijl de verderop staande Waardhuizen als bestuursgebouwen veel bonter waren geschilderd. In de loop van de jaren zijn de molens van Kinderdijk steeds kleurrijker geworden. Maar het vertelde niet meer het juiste verhaal. Het terugbrengen van de molens naar deze sobere kleurstelling is een belangrijke mijlpaal in ons streven om de geschiedenis van Kinderdijk goed te vertellen en te bewaren.” De acht molens van de Overwaard zijn al in de periode 2000 – 2006 naar hun sobere kleurstelling van Sikkens teruggebracht.

 

Familie Hoek

De molens waarvan het houtwerk als eerste is geverfd, worden bewoond en bemalen door Jan en Arie Hoek. Deze familie is al generaties lang nauw verbonden met Kinderdijk. Arie Hoek, tiende generatie molenaar in Kinderdijk en bewoner van de vijfde molen van de Nederwaard, is blij met de nieuwe verflaag en zegt: “Een Werelderfgoed dient zo waarheidsgetrouw mogelijk te worden overgeleverd aan de komende generaties”. Beide broers waren nauw betrokken bij het aanleveren van informatie over de oude kleurstellingen.

 

Andere molens

Naast de vierde en de vijfde molen van de Nederwaard zullen ook de andere molens in het Werelderfgoed geleidelijk aan worden geschilderd in deze historische kleurstelling. De molens van de Polders Nieuw-Lekkerland en Blokweer zijn hier al in teruggebracht. Ook hier hebben de molenaars actief meegedacht. Het zal even duren voordat dit ook bij alle Nederwaard molens te zien is, maar het proces is in gang gezet!

Samenwerking

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de inkomsten van toerisme, onze partner AkzoNobel, steun van het Rijk en de provincie en de mooie donaties die wij van over de hele wereld hebben mogen ontvangen.

Accepteer de marketing cookies of klik hier om de video te zien.

De auteur

Lisanne Vermaas

Lisanne Vermaas

Allround Marketeer

lisannevermaas@molenskinderdijk.nl