Succesvolle eerste oefenavond van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

Gisteravond was Museummolen Nederwaard het toneel van een belangrijke oefening van de Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid. Het doel? Het testen van de paraatheid van hulpdiensten in geval van een noodsituatie.

Tijdens deze oefenavond waren ongeveer 18 hulpverleners aanwezig van onder andere de brandweer (inclusief de brandweerboot) en de ambulance. Daarnaast werden stand-ins, namelijk een zwangere vrouw die in paniek was geraakt boven in de molen en een man met een botbreuk, ingezet om verschillende realistische omstandigheden na te bootsen zodat hulpverleners hun kennis en vaardigheden konden testen. Deze avond vond plaats op de Middelkade en op het molenerf van onze museummolen. Om eventuele verwarring bij voorbijgangers te voorkomen, stonden er vanuit de Veiligheidsregio op verschillende plaatsen zichtbare borden met de vermelding “Dit is een oefening!”.

Lastig bereikbaar gebied

Deze oefeningen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat hulpdiensten in de regio adequaat kunnen reageren op noodsituaties in en rondom het molengebied, om zo de veiligheid van dit toch redelijk lastig bereikbare gebied te waarborgen. Het is goed om te zien dat onze lokale hulpverleners zich inzetten voor de bescherming van dit historische erfgoed en haar bewoners.

 

Goed geslaagd

De oefenavond, die begon om 19.15 uur en tot ongeveer 21.00 uur duurde, was een succesvolle en leerzame ervaring voor alle betrokkenen. Om zo veel mogelijk hulpverleners de kans te geven om hieraan deel te nemen zal deze avond in samenwerking met de Veiligheidsregio op 2 en 9 oktober nog eens herhaald worden.

De auteur

Lisanne Vermaas

Lisanne Vermaas

Allround Marketeer

lisannevermaas@molenskinderdijk.nl