Terug naar de allereerste Verlichtingsweek

Op een mistige en windstille zaterdagavond in oktober 1973 worden de molens in Kinderdijk voor het eerst verlicht. Wat begon met het verlichten van een paar molens, is in de loop der jaren uitgegroeid naar de Verlichtingsweek zoals we die nu kennen. Nu de vijftigste editie voor de deur staat, zijn we in de geschiedenisboeken gedoken om te zien hoe dit evenement ooit gestart is.

Floodlight

In 1973 vond ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Vereniging de Hollandsche Molen de eerste Nationale Molendag plaats op zaterdag 6 oktober. Dit zorgde voor een mooie samenloop van omstandigheden, want op deze eerste zaterdag van oktober werden ook voor het eerst de molens in Kinderdijk letterlijk in de spotlights gezet. En niet alleen op zaterdag 6 oktober werden dit jaar de molens verlicht, ook op maandag 8 en dinsdag 9 oktober kon men genieten van “de molens in floodlight”.

Krantenartikel uit de lokale krant de Klaroen van 1973

Molenaar vertelt

Deze zaterdag in 1973 herinnert molenaar Cock van den Berg zich nog als de dag van gisteren, toen nog maar 13 lentes jong. Zo vertelt hij: “Ik weet nog erg goed dat het die eerste avond vrijwel windstil en best wel mistig was. Aangezien het nieuw was, hadden we veel bekijks, maar helaas zorgde de opgekomen mist ervoor dat bezoekers maar weinig konden zien van de verlichte molens.” Al tijdens deze eerste editie was het mogelijk om in de avonduren aan boord van de rondvaartboot langs de verlichte molens te varen. Cock vertelt verder: “Om mensen volop te laten genieten van dit unieke beeld, stonden de molens gericht naar het noordoosten, zo hadden de bezoekers vanaf de Middelkade het mooiste zicht.”

 

Molenmarkt

De vrijwilligers van de Kinderdijkse speeltuinvereniging plaatsen al jarenlang de lampen bij de molens voor de Verlichtingsweek en in 1989 vond daarbij ook de eerste editie van de Molenmarkt plaats in het dorp. Zoals te lezen is in de Klaroen van 13 september 1989: “Aansluitend op de feestelijke sfeer die er dezer dagen rond de molens heerst, is er vanuit wijk Kinderdijk het initiatief gekomen hier wat meer om heen te organiseren. Dit heeft geresulteerd in onder andere een gezellige Molenmarkt.” En Kinderdijk blijft vernieuwen, tijdens dit jubileumjaar wordt er namelijk een nieuwe variant van de Molenmarkt geïntroduceerd.

De auteur

Lisanne Vermaas

Lisanne Vermaas

Allround Marketeer

lisannevermaas@molenskinderdijk.nl

Bezoek jij Kinderdijk deze zomer? Houdt dan rekening met de verschillende wegwerkzaamheden.