Wateroverlast in de regio: Museummolen Blokweer helpt mee

Het nieuwe jaar is nat begonnen in de regio Rivierenland/Alblasserwaard. Door hevige regenval en de stijgende rivier, is de bodem verzadigd en kan het geen water meer opnemen. Om wateroverlast zo veel mogelijk te beperken, draaien de gemalen in de regio momenteel maximaal. Foto header: uit archief

Door de aanhoudende grote hoeveelheid regen is er afgelopen weekend wateroverlast ontstaan in onze regio. Naast dat de gemalen op volle toeren draaien om het overtallige water af te voeren naar de rivieren, kon men afgelopen weekend nog een bijzonder ‘werktuig’ hard mee zien werken, namelijk Museummolen Blokweer. Het is vrij uniek dat de molens actief meedraaien in het watermanagement. De moderne gemalen hebben deze taak op zich genomen. Het gebeurt dan ook niet vaak dat de Blokweer het werk van het gemaal bij Korteland volledig overneemt.

 

Museummolen Blokweer helpt mee

Voordat de museummolen de polder mocht gaan bemalen, heeft Molenaar Marc Polderman contact opgenomen met Waterschap Rivierenland. In deze extreme gevallen moet dit altijd in overleg gaan met het Waterschap. Zo melden zij op hun website: “Het water kan namelijk op andere plekken wellicht voor overlast zorgen. Bemalen kan dus niet altijd”. Na een telefoontje met het Waterschap en hun goedkeuring, ging het gemaaltje van de polder Blokweer uit en kon Museummolen Blokweer aan het werk en laten zien waarvoor hij ooit gebouwd is.

 

Achttien uur lang

Molenaar Marc heeft in totaal 18 uur lang – vanaf zaterdagochtend 8 uur – met de Blokweer de polder bemalen. Marc: “Voor een molenaar is het helemaal fantastisch om een keer voor het ‘echie’ op de wind de polder te kunnen bemalen.” Zo pompte de Blokweer per minuut zo’n 50.00 liter water de polder uit. Op volle kracht aan het werk dus!

 

De Blokweer afgelopen zaterdag hard aan het werk

Accepteer de marketing cookies of klik hier om de video te zien.

Rond 2 uur ’s nachts was de polder weer op peil en kon de molen stil gezet worden. Op de vraag ‘Was dat niet pittig’ gaf Marc als een echte molenaar antwoord: “Het was een lekker dagje!”

De auteur

Lisanne Vermaas

Lisanne Vermaas

Allround Marketeer

lisannevermaas@molenskinderdijk.nl

Bezoek jij Kinderdijk deze zomer? Houdt dan rekening met de verschillende wegwerkzaamheden.