Raad van Toezicht

De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) is een rechtspersoon met een raad-van-toezicht-model. De Raad van Toezicht van de SWEK bestaat uit specifiek voor deze stichting relevante deskundigen met ieder hun eigen expertise.

Leden Raad van Toezicht Kinderdijk

VOORZITTER

A. Tukker

André Tukker (1956) woont in Krimpen aan den IJssel, een rivierbreedte verwijderd van het Werelderfgoed. Met de kennis en ervaring die hij heeft opgedaan als registeraccountant en partner van PWC en daarna als commissaris en docent aan de Erasmus Universiteit (Erasmus School of Accounting and Assurance) voor het vakgebied van financiële verslaglegging en corporate governance zet hij zich in voor het beheer van het molengebied. Hij richt zich daarbij met name op het advies en het toezicht op de evenwichtige afweging van financiële aspecten en op het beheersen van de financiële risico’s. Hij is geboren en opgegroeid in Nieuw-Lekkerland en voelt zich vanaf zijn jeugd verbonden met het gebied, de bewoners en omwonenden en hun belangen.

André Tukker - RvT

VICEVOORZITTER

DRS. S.B. Bechtholt

Sandra Bechtholt (1971) woont in Leiden. Haar loopbaan in de erfgoedsector begon in 2004 bij het Rembrandthuis in Amsterdam. In dit voormalige woonhuis van Rembrandt werkte zij mee aan het zeer succesvolle Rembrandtjaar in 2006. Ze vervolgde haar carrière als Hoofd Marketing & Communicatie in het Spoorwegmuseum in Utrecht. In 2017 kreeg zij de kans om directeur te worden van Museum Meermanno in Den Haag, thans het Huis van het Boek. Een klein intiem museum over boeken. Vanaf 1 oktober 2023 is Sandra directeur van Keukenhof en geeft ze leiding aan “Het mooiste lentepark ter wereld”! Zij is verder sinds een aantal jaren voorzitter van de Stichting Museumnacht in Den Haag. Het delen van verhalen over erfgoed is haar grote passie. “Cultuur en erfgoed zorgen voor begrip over het verleden en voor verbinding met de mensen om je heen”, zo is haar zienswijze. Als lid van de Raad van Toezicht zet zij haar kennis over het bewaren van erfgoed en het vertellen van verhalen in om zo een bijdrage te leveren aan ons unieke gebied.

Sandra Bechtholt - RvT

MR. DRS. A. Driesprong

Arjan Driesprong (1970) is geboren en getogen in Dordrecht. Hij koestert warme herinneringen aan de tijd waarbij de boezems ’s winters nog regelmatig dichtvroren. Zo keek hij altijd vol verwachting uit naar de molentochten door de Alblasserwaard. Ook nu is hij nog een frequente bezoeker van het gebied, bij voorkeur per fiets of met de Waterbus. Naast jurist en milieukundige bekleedt Arjan de functie van Hoofdingenieur-Directeur bij Rijkswaterstaat. Binnen deze laatste rol is hij verantwoordelijk voor water, wegen en vaarwegen. Met een omvangrijk bestuurlijk netwerk op zowel regionaal als landelijk niveau, richt Arjan zich met speciale aandacht op organisatorische vraagstukken. Als bestuurder bij een Waterschap, auteur, wetgevingsjurist en bij Rijkswaterstaat, waarbij hij verantwoordelijk is voor onder andere de grote rivieren en stormvloedkeringen, heeft Arjan aanzienlijke ervaring opgebouwd. Voor hem staat samen bouwen centraal, zowel in zijn werk als bij zijn vrijwilligersactiviteiten, zoals bij de Rotary en op zijn koor.

Arjan Driesprong - RvT

MR. M. Sonneveld

Martine Sonneveld (1975) komt uit Aerdenhout, Noord-Holland. Ze heeft al een mooie en diverse loopbaan achter de rug. Zo vormde haar juridische achtergrond de basis voor haar carrière, waarna ze vervolgens verschillende managementrollen bij de overheid heeft bekleed. Met een uitgebreide expertise in vastgoed en bouw besloot ze haar pad te verleggen naar het sociale domein. Momenteel vervult ze de functie van directeur Sociaal Domein en Bedrijfsvoering bij de Gemeente Woerden en Oudewater. Martine kijkt ernaar uit om haar ervaring en passie in te zetten voor dit prachtige stuk werelderfgoed.

Martine Sonneveld - RvT

H. van Houwelingen MSc MBA CFA

Hans van Houwelingen (1975) is geboren en getogen in Alblasserdam. Hans is bedrijfskundig ingenieur (Technische Universiteit Eindhoven), register financieel analist (CFA Institute) en volgde een executive MBA-opleiding (INSEAD). Hij heeft een brede expertise op het gebied van investeringen en financiën en heeft jarenlange (internationale) ervaring als investeerder, bestuurder en toezichthouder bij grote investeringsmaatschappijen (ING Investment Management 2000-2012, NN Investment Partners (2012-2016), ACTIAM (2016-2019). Sinds 2020 bouwt hij aan zijn eigen impact gedreven investeringsmaatschappij Urban Impact Ventures waarbinnen het thema water zeer relevant is. Ook is hij onder andere Lid van de Raad van Toezicht van Stichting Aqua for All, gericht op de financiering van waterprojecten in Afrika en Azië. Hij vindt het een grote eer om bij te dragen aan het behoud en de toegankelijkheid van dit unieke erfgoed in de streek waarin hij is opgegroeid. Daarnaast is de opgebouwde kennis gedurende 750 jaar waterbeheer in Kinderdijk van uitermate groot belang voor verdergaande innovaties gericht op het oplossen van hedendaagse wereldwijde klimaat gerelateerde uitdagingen.

Hans van Houwelingen - RvT

Directeur-bestuurder

De dagelijkse leiding binnen de stichting is sinds 1 juni 2021 in handen van Peter-Jan van Steenbergen (1977). “Ik ben geboren en getogen zo’n 100 meter van rivier de Waal, dus ben bekend met het Rivierenland en de kracht van het water,” vertelt de inwoner van Zaltbommel. “In de afgelopen jaren heb ik diverse functies bekleed op de Zaanse Schans en ben dus erg bekend met de uitdagingen waarvoor Werelderfgoed Kinderdijk staat. Ik vind het een voorrecht om leiding te geven aan de organisatie. Het feit dat het molencomplex van Kinderdijk-Elshout door UNESCO is aangewezen als Werelderfgoed maakt mijn rol nog meer verantwoordelijk en bijzonder.”

Peter-Jan van Steenbergen

Peter-Jan van Steenbergen